Termal Suları İle Yapılan Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Dış uygulamalar , İç uygulamalar.

Kaplıca termal tedavi nasıl yapılır?.Özellikleri nelerdir?Tedavinin amacı ve avantajları.

Termal Suları İle Yapılan Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Dış uygulamalar , İç uygulamalar.

Kaplıca termal tedavi nasıl yapılır?.Özellikleri nelerdir?Tedavinin amacı ve avantajları.

Detaylı bir şeklide bu önemli konuyu inceleyelim.


DIŞ UYGULAMALAR

A) Banyolar

a)Tam banyo (havuzda veya küvette omuz hizasına kadar suya girme şeklinde
b)Dörtte üç banyo (sekizinci kaburga hizasına kadar suya girme şeklinde )
c)Yarım banyo (göbek hizasına kadar suya girme şeklinde )
d)Lokal banyo ( kol veya bacaklara lokal olarak uygulama şeklinde ) .
B) Duşlar

İÇ UYGULAMALAR

a) Ağız, burun, boğaz, bağırsak yıkamaları şeklinde
b) Mineralli suların içilmesi
c) Mineralli suların buhar ve aerosol haline getirilerek solunum yollarına uygulanması şeklinde.


Termal Tedavi Verilmesi Uygun Görülmeyen Hastalıklar Nelerdir?

- Kalp krizi geçirenler ve / veya kalp operasyonu geçirenler,
- Derin anemi ( kansızlık ) ve genel durum bozukluğu,
- Vaskülit ( damar iltihapları ),
- Akut tromboflebit,
- Epilepsi ( sara hastalığı ),
- Akut yada kronik idrar yolları, safra yolları ve bağırsak tıkanıklıkları,
- Açık yaralar...


KAPLICA TERMAL TEDAVİ



Yeraltı termomineral sularının, kaynağın yöresine özgü olan iklimsel ve biyolojik faktörlerin, organizma üzerindeki etkinliğini fizyolojik ve patolojik yönden araştırılan ve tedavi yönünden değerlendirilen kür tarzında uygulanan tedavi sistemine kaplıca tedavisi veya Balneoterapi denir. Sıcak, madensel yeraltı sularının tedavi edici etkilerinden banyo veya kısmi banyo biçimde yararlanılması günümüzde değer kazanmış bir uygulama olmuştur.

Kaplıca tedavisi Fizik Tedavinin Hidroterapi (su ile yapılan tedavi) alt grubu içinde değerlendirilebilir. Balneoterapi veya kaplıca tedavisi sıcak, madensel içerikli yeraltı sularının tedavi edici özelliklerinin banyo ve fizik tedavi destekli olarak banyo biçiminde kullanılmasıdır. Toprak, su ve iklim kaynaklı doğal tedavi edici (şifalı) etkenlerin banyo, içme ve inhalasyon şeklinde seri halde uygulanmaları ile yapılan, ortam değişimi de sağlayarak, bu doğal etkenlerin bulundukları yörede ve bu yörenin iklim ve biyolojik ortamının da etkisi altında ve kür tarzında gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Balneoterapi uygulamaları kaplıca tedavisi kapsamında yer alır.

Bilgisizce sıradan bir kaplıcaya gittiğiniz taktirde fayda beklerken zarar görebilirsiniz. Suyu en şifalı kaplıca diye bir şey yoktur; her biri belli bir hastalığa karşı etkili olan kaplıcalar vardır. Doktorunuza danışmadan ve ondan talimat almadan, sağdan soldan aldığınız kulaktan dolma bilgi ile hareket etmeyiniz. Hangi kaplıcanın hastalığınıza iyi geleceğine, ne kadar müddetle ve kaç seans faydalanacağınıza ancak doktorunuz karar vermelidir.

Bilinçli davranılmadan ve gerekli bilgiler edinilmeden kaplıcalardan yarar beklenmemelidir. Tedavi amacıyla kaplıcalara gitmeden önce doktara muayene olup teşhise uygun kaplıca tedavisinin varlığı öğrenilmeden yola çıkılmamalı ve kaplıca tedavisine ön yargılı olarak kalkışılmamalıdır.

Kaplıca seçerken teşhis edilmiş hastalığa uygun su özelliklerinin bulunmasına, doktorun bu tür tedaviyi uygun bulmasına ve denetim altında tedavi kürlerinin yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle kaplıcalara önceden danışılarak verilen bilgiler özenle incelenmeli ve konmuş teşhise uygun tedavi sağlayabileni seçilmelidir.

Tıpta; erimiş mineraller içeren termal sularla yapılan kür uygulamalarına balneoterapi, tatlı sularla yapılan kür uygulamalarına hidroterapi, sağlıklı iklim ve ortamlarda bulunarak yapılan iklimsel kürlere klimaterapi ve deniz ikliminde deniz suyu ile yapılan kürlere talassoterapi, çamur banyosu halinde yapılan kürlere peloidoterapi, mağara mekanları kullanılarak uygulanan kürlere speleozerapi, güneş aracılığı ile uygulanan kürlere helioterapi adı verilmektedir. Genelde bu tedavi türleri, tıbbi termal tedavi ve dinlenme merkezlerinde fizik tedavi, rehabilitasyon, mekanoterapi, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi yardımcı tedavilerle desteklenmektedir.

Balneoterapi Doğal yer altı kaynaklı sıcak mineralli suların, gazların ve peloidlerin, yöntem ve dozları ayrıntılı bir biçimde belirlenmiş banyo, içme ve  inhalasyon uygulamaları şeklinde, seri halinde düzenli aralıklarla tekrarlanarak kullanılmasıyla, belirli bir zaman aralığında ve kür tarzında gerçekleştirilen bir uyarı-uyum tedavisidir.

Kaplıca Tedavisi Doğal balneolojik etkenlerle (toprak, su, iklim) bu etkenlerin bulunduğu yerlerde (kaplıcalar, içmeler, kür merkezleri) yapılan balneoterapi uygulamaları "kaplıca tedavisi" kavramı ile ifade edilir.

Hidroterapi Her birey için özel olarak düzenlenen, eğitilmiş kalifiye personelin gözetiminde ve ideal olarak amaca uygun inşa edilmiş havuzlarda gerçekleştirilen, nöromüsküloskeletal fonksiyonları geliştirme-iyileştirme amaçlı bir havuz tedavi-su içi egzersiz uygulamaları programıdır.


Tedavinin Amacı Kaplıca tedavisi; Genel durumda düzelme, Kan dolaşımında artma, Solunum hızlanması, İç organ işlevlerinde artma, Vücut ısısında artma-terleme, Bozulmuş hormonal ve sinirsel dengelerde düzelme, Ağrılarda azalma ve kas spazmlarının çözülmesi, Hareket kapasitesinde artma, Eklam ve kaslardaki kalıcı hasarların önlenmesi, Psikolojik rahatlama, Hastanın şikayetlerini azaltmak, Hastanın bulgularının ortadan kaldırılması, Kalıcı hasarların önlenmesi, Vücut direncini artırmak, Genel durumu düzeltmek için uygulanmaktadır.

Tedavinin Avantajları kaplıca tedavisi birçok sistemin kronik hastalıklarında geleneksel ama çağdaş bir olanaktır. Bu hastalıkların tedavisinde, önlenmesinde ve rehabilitasyonunda etkin ve yararlı bir alternatiftir. Kaplıca kürü, bir dizi kronik hastalıkta hem tedavi amacıyla hem de preventif ve rehabilitatif amaçlarla kullanılır. Kaplıca tedavisi endikasyonu konulabilecek hastalıkların akut dönemleri veya akut alevlenmeleri hastanelerde ya medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir. Böylesi dönemlerde kaplıca tedavisi genellikle anlam kazanmaz ve uygulanmamalıdır.

Ama kişi yaşantısının büyük bir kısmında (veya tümünde) (örneğin kronik romatizmal hastalıklar, diabetes mellitus, astma bronşiyal vb.) kronik bir hastalığı vücudunda taşıyacaksa, dönem dönem (örneğin senede bir veya iki senede bir) kaplıca kürüne gönderilmesi bu kronik hastalık üzerinde ve hastanın yaşam kalitesi üzerinde önemli yararlar sağladığı giderek daha iyi kanıtlanmakta ve belgelenmektedir.

Diğer yandan; kaplıca kürü daha uygulanması sırasında bir dizi avantajlar sağlar. Kişi günlük iş ve aile yaşantısının yarattığı fiziksel ve ruhsal streslerden uzaklaşır, yaşadığı ortamda varolan ve hastalığını kötüleştirici etki gösteren bir çok faktörün etkisinden uzaklaşır, kaplıca yöresinin ve ikliminin olumlu ve yararlı faktörleri devreye girer. Kişinin günlük yaşantısı (diet, egzersiz, uyku, dinlenme) düzene sokulabilir, kişinin hastalığı ile günlük iş ve aile yaşantısını aktif sürdürülebilmesi için rehabilitasyon çalışması yapılabilir, kişi hastalığı konusunda etkin bir sağlık eğitiminden geçirilebilir
 TERMAL TEDAVİ 
TERMAL HİJYEN 
KÜR ÇEŞİTLERİ 
KÜR SAPTANMASI 
KÜR UYGULAMASI
DESTEK TEDAVİ 
 FİZİK TEDAVİ 
KLİMATERAPİ  MASAJ 
FİTOTERAPİ 
 AROMATERAPİ 
AKUPUNKTUR 
İLAÇ 
DİYET


Gazlıgöl'ün suyu 4 farklı şekilde kullanılıyor


İçme
Böbrek taşı - Mide rahatsızlıklar - Obezite(aşırı şişmanlık) - Anemi(kansızlık - Kan yağları(kolestrol) - Diyabet hastalığı(Şeker hastalığı) - Kısırlık(strelite) - Karaciğer rahatsızlıkları

Banyo
     Romatizmal Hastalıklar -Osteoporoz(kemik erimesi) - Cilt hastalıkları - Ortopedi Ameliyatlarının ve kırık sekerlerinin rehabilatasyonu - Kalp rahatsızlıkları - Kadın yollarının iltihaplı hastalıklarında - Stres ve yorgunluğunun giderilmesi

Buhar
 Yüksek tansiyon - Kalbin daha verimli çalışması - Bronşit ve astıma bağlı nefes darlıkları - İç salgı bezlerinin olumlu uyarılması.

Çamur Banyosu

       Hücre yenilenmesi - Sıkılaştırıcı - Hormon dengeleyici - Doğal iltihap savar - Stres....


Daha Detaylı Bilgi Sahibi Olmak İçin,

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © GRAND ÖZGÜL TERMAL - Blogger Templates - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -